Ibalgin a Paralen nejsou vhodné léky pro zvířata!

02.10.2017 17:25

Stále častěji se ve své praxi setkávám s lidmi, kteří podali svému nemocnému zvířeti jako první pomoc některý z lidských léků. Nejčastěji je to Ibalgin, Acylpyrin, Paralen. Ani jeden z těchto léků a jim podobných nejsou pro zvířata vhodná, ale většina z nich naopak velice toxická. Když jsem v jedno nedělní poledne utrácela svého nejmilejšího pacienta, který odešel nejspíš právě protože dostával několik dní vysoké dávky Ibalginu, dlouho jsem přemýšlela jak se k tomuto mám postavit. Nakonec jsem se rozhodla, že napíšu informativní článek. 

PARALEN

Účinnou látkou je paracetamol. Tento lék je u lidí velice často používaný k tlumení bolesti a horečky. O jeho nežádoucích účincích u lidí se tu zmiňovat záměrně nebudu- to je kapitola sama pro sebe a nepatří to sem. S otravami koček a psů tímto lékem se setkávám poměrně často a to pro jeho snadnou dostupnost, nízkou cenu a především neznalost majitele. Kočky jsou k působení paracetamolu citlivější a jejich otravy často končí smrtí. Paracetamol je toxický pro játra zvířat, kde je metabolizován. Dochází k poškození jater, červených krvinek a to vede k anémiii a hypoxii (nedostatečnost okysličování organismu).

Toxické dávky:

Pes

  • 1 tableta u 5kg psa- působí deprese, zvracení a tvorbu methemogloinu (látka, která způsobuje hypoxii)
  • 9 tablet u 5kg psa- akutní selhání jater

Kočka

  • 10-60mg/kg (1/16 až 1/3 tablety)- jaterní selhání a smrt

Klinické příznaky

Akutní otrava se projevuje cyanózou (fialové sliznice), zvýšením srdeční a dechové frekvence, depresí, zvracením, svědivostí a snížením teploty. A koček je typický podčelistní edém a otoky dlních částí končetin. Dochází k poškození červených krvinek, což má za následek anémii a hematurii (krev v moči). Po 2-7 dnech může dojít k rozvoji žloutenky a hemoglobinurii (močení krevního barviva), ke křečím a komatu v důsledku selhání jater. Smrt nastává v důsledku selhání oběhového systému a selhání jater.

IBALGIN

Účinná látka je ibuprofen. Tyto léky lidé používají především k tlumení bolesti. K použití u zvířat není schválen ani doporučován z důvodu úzkého terapeutického rozmezí.

Toxické dávky:

Pes: 

  • 1 tableta Ibalginu 250 u 30kg psa- vyvolává během několika dní zánětlivé stavy v trávicím traktu a tvorbu vředů bez zjevných klinických příznaků
  • 1-2,5 tableta Ibalginu 500 u 10kg psa- jako jednorázová dávka vyvolává trávicí obtíže
  • 3,5-5 tablet Ibalginu 500 u 10kg psa- vyvolávají akutní ledviné selhání

Kočka:

  • 3/4 tablety Ibalginu 250- vede k poškození a krvácení zažívacího traktu
  • 1/2 tableta Ibalginu 500- vyvolává akutní ledvinné selhání
  • 3 tablety Ibalginu 500- je smrtelná

Po příjmu je ibuprofen velmi rychle vstřebán. Působí na zvýšení producke žaludečních šťáv a snížení obranných mechanismů v žaludku, což vede k tvorbě vředů a odumírání ledvinných buněk. 

Klinické příznaky

V důsledku poškození trávicího traktu dochází k bolestivosti břicha, letargii, anémii, zvracení a kálení krve. Pokud dojde k prasknutí vředu vyvíjí se rychle šokový stav provázený nástřikem cév na oku a silnými bolestmi až křečemi. Dochází ke zvýšení srdeční činnosti, nepravidelnosti pulzu, snížení teploty. Lze pozorovat i poruchy močení.

 

 

Zpět