Miminko vs. domácí mazlíčkové

03.12.2013 19:25

Naše rodina se nedávno rozrostla o nového člena. Sestře a jejímu manželovi se narodil první syn. Možná i Vaše rodina se chystá na narození miminka a členem vaší rodiny už je nějaké zvíře. Pak se určitě nechte inspirovat v článku tím, na co byste neměli zapomenout.

Nejprve bych chtěla vyzdvihnout rizikové faktory (spojené samozřejmě především se zvířaty), které možná mnozí z Vás mají doma a možná Vás ani nenapadne, na co všechno si dávat pozor.

Parazité                                                                                                     

Promořenost prostředí parazity je daleko větší, než by mnozí z nás čekali. A ruku na srdce! Umyjete si ruce vždy, když na Vašeho miláčka sáhnete? Dáváte svému pejskovi někdy pusu na pusu, nebo prostě jen na ,,tvář?,, Nebo dokonce spí Vaše zvíře přímo ve Vaší posteli? Pokud jste se ve výše uvedených situacích tak trochu našli, pak věřte, že parazité jsou i Váš problém. V případě, že domácnost se zvířaty sdílí malé dítě, je doporučeno zvíře preventivně odčervovat častěji. Důvod je jasný. Dítě má hlavně zpočátku omezenou imunitu a je citlivější k různým stresovým faktorům. Psa i kočku je v takovém případě třeba odčervovat minimálně 4x ročně. Úplně ideální je, když před odčervením dáte veterináři vzorek trusu, ten pak vybere odčervení přímo dle konkrétní situace, zároveň posoudí úroveň začervení a dle toho také naplánuje, kdy je nejvhodnější doba na příští odčervení. Druhý den po podání odčervení bych doporučila i dezinfekci prostředí (bytu, zahrady apod.). Zahradu můžete povápnit, byt běžně uklidit a po úklidu alespoň na podlahy aplikovat nějaký dezinfekční prostředek (např. Savo), zvířecí pelíšky vyprat.

 

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je parazitární onemocnění způsobené parazitem Toxoplasma gondii.  Patogeneze této nemoci je trochu složitější. Shrnu pouze fakta, která jsou důležitá pro pochopení rizik a zajištění prevence.

K nakažení může dojít pozřením kontaminovaného trusu nebo masa. Oocysty (vývojová stadia Toxoplasmy) jsou vylučovány v trusu koček, nebo Tachyzoity (jiná vývojová stádia Toxoplazmy) tvoří tkáňové cysty v mase hlodavců a hospodářských zvířat (rizikové je jíst syrové maso). K vylučování oocyst trusem koček dochází pouze při první infekci, zejména ve věku 3-8 měsíců a trvá asi 3 týdny. U starších koček se již oocysty ve střevě tvoří jen vyjímečně. U zdravého dospělého člověka Toxoplasma nezpůsobí žádné onemocnění a po nakažení si člověk vůči ní vytvoří dlouhodobou imunitu. Problém je, pokud dojde k pozření Toxoplazmy těhotnou ženou, která nemá imunitu (tudíž se zatím s Toxoplazmou zatím nesetkala). U takové ženy se vyvine akutní infekce, která může postihnout i plod dítěte a vyvolat potrat nebo nervové poškození dítěte. Děti do věku 5 ti let jsou také ohroženy rozvojem akutní infekce. U starších lidí většinou imunitní systém boj s infekcí vyhraje, aniž bychom zpozorovali jakékoliv potíže.

Prevencí je vyšetřování trusu koťať v měsíčním intervalu až do věku 1 roku. Nejjednodušší je si v těhotenství kočku do bytu nepořizovat. Dále je třeba se vyvarovat konzumace syrového masa.

 

Listerióza, Campylobakterióza, Salmonelóza

Bakteriální infekce vyskytující se především u hospodářských zvířat. Mezi zásady budoucích maminek by mělo patřit: nepít čerstvé nepasterizované mléko- pokud si kupujete mléko přímo z kravína, děláte určitě dobře! Nicméně je nezbytné dodržovat pár zásad! Mléko musíte důkladně převařit a to nejlépe ve dvouplášťovém hrnci. Pokud používáte obyčejný hrnec, je bezpečnější mléko přivést k varu dvakrát. Syrové maso (steaky, tataráky a spol.) jsou samozřejmě pro těhotné i kojící ženy absolutní tabu!

 

Svrab, blechy, klíšťata

Prevence těchto parazitů je celkem jednoduchá, proto na ni dbejte. Většina druhů těchto parazitů je na člověka přenosná a způsobují nepříjemná onemocnění. Většina z nich také přenáší další bakteriální a virové infekce a tak je nutné své zvíře a tím vlastně i sebe a svou rodinu chránit.

 

Závěr:

1.       Psa i kočku odčervujte min. 4x ročně až do věku dítěte pět let.

2.       Pokud doma máte kočku, zejména mladší jednoho roku, nechte jí každý měsíc vyšetřit trus na přítomnost Toxoplazmy.

3.       Ženy, které ve svém životě nepřišly příliš často do kontaktu s kočkami, by měly mít mnohem opatrnější. Ideální je nechat si u Vašeho lékaře zjistit, zda máte proti Toxoplasmóze protilátky, či ne.

4.       Uklízení kočičího trusu je pro ženy tabu (to si vezme na starost tatínek a po každém úklidu bude dbát na hygienu). J

5.       Syrové maso je pro ženy těhotné i kojící samozřejmě také tabu.

6.       Pískoviště dětí je třeba chránit před vstupem koček (zakrytím po použití apod.).

7.       Vakcinace Vašich zvířat na vzteklinu a další běžně očkované nemoci pro daný druh zvířete je samozřejmostí.

8.       Chraňte své zvíře před parazity (blechy, klíšťata..).

 

Jakmile zjistíte, že čekáte miminko, navštivte svého veterináře a požádejte o celkovou prohlídku Vašich zvířat. Konzultujte vhodnost jednotlivých opatření.

 

Zpět