Péče o štěně

11.08.2012 18:44

Očkování

Štěně je vhodné očkovat poprvé v 6. týdnu věku proti psince a parvoviróze.
Očkování lze také zahájit v 8. týdnu věku a to proti psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater, koronaviróze a (leptospiróze).
Všechna tato onemocnění je nutné přeočkovat ve věku 12 týdnů. Ve věku 3-6 měsíců se naočkoje také vzteklina, která je ze zákona povinná.

Každý rok se poté pes přeočkuje proti všem těmto nemocem. Vzteklinu lze očkovat po 2-3 letech, ale poprvé je třeba ji také p
Podle Vašeho přání lze navíc psa očkovat proti lymské borrelióze, psincovému kašli a tetanu.

Odčervení

Štěně by mělo být pravidelně odčervováno, a to od stáří 2 týdnů každé 2 týdny až do věku 2 měsíců, poté každý měsíc až do věku 6 měsíců, poté každé 2 měsíce až do věku 1 roku. Dospělého psa odčervujte 2-4x do roka (dle podmínek v kterých je chován).
Léky na odčervení je vhodné střídat, aby se nevyvinula rezistence parazitů na stále stejné antiparazitikum.

Vnější parazité

Nejčastějšími vnějšími parazity štěňat jsou blechy a klíšťata.
Blechy je nutné hubit nejen na psovi, ale také v jeho prostředí, pelíšku, boudě, apod. Zde totiž přežívají vajíčka, larvy a kukly blech.
Pro štěně je ideální Frontline sprej, který není jedovatý a působí 12 týdnů, na prostředí je vhodný Diffusil V nebo neostomosan.
Klíšťata ohrožují psa především na jaře a na podzim.
Frontline již v současné době není příliš účinný proti klíšťatům, jeho bezpečnost je ovšem u štěňat prioritní.

Péče o oči, uši a dutinu ústní

Zdravé oči žádnou zvláštní péči nevyžadují.
Čištění uší má dvě fáze: (1) vnitřní strana boltce a záhyby se čistí pomocí tampónu a ušních kapek s čajovníkem nebo olejem; (2) zvukovod se jednou týdně vykapává speciálními přípravky. Do zvukovodu nikdy nestrkáme tampón na špejli; speciální kapky zvukovod výborně vyčistí samy.
V dutině ústní kontrolujeme, zda vedle sebe nerostou mléčné a trvalé zuby – nejčastěji se tak děje u špičáků; v těchto případech je nutné mléčný zub vytrhnout.
Někteří psi trpí zvýšenou tvorbou zubního kamene – ten je nutné pravidelně odstraňovat ultrazvukem a doma čistit zuby kartáčkem a pastou.

Výživa

Granule jsou pro štěně jedinou vyváženou a kompletní stravou- je důležité krmit granule dle kategorie věku a velikosti plemene psa.
Pokud krmíte kvalitními granulemi, je není třeba přidávat do potravy jakékoli vitamíny a vápník apod.
Zvláště štěňata velkých plemen by měla být krmena pouze granulemi a hlavně nepřekrmována.
Pomalý a pozvolný růst štěněte zajistí dobrou modelaci kostí a kloubů a vývoj zdravé kostry.
Překrmování a systém „plná miska celý den“ jsou zcela nevhodné a vedou k rychlému růstu psa spojenému s poruchami vývoje kostí a kloubů, např. dysplazie kyčlí.

Péče o srst

Dlouhosrstá plemena vyžadují každodenní péči o srst.
Srst je vhodné pravidelně, ale ne moc často pročesávat a odstraňovat nečistoty a prach.
Koupání v šampónu je spojeno se smytím ochranné mazové vrstvy na chlupech i kůži a tím s predispozicí k různým kožním onemocněním.
Psa lze koupat častěji (jednou za 14 dní) pouze s použitím veterinárního medikovaného šampónu; nečistoty na srsti po procházce je nejlepší osprchovat bez mýdla a šampónu, popř. vyčesat.
Přiléhavou a lesklou srst zajistí pouze kvalitní výživa, popř. přídavek mastných kyselin do krmiva.

Je Vaše štěně fenka?

První hárání u feny začíná kolem 8.-12. měsíce věku.
Pokud jste již teď rozhodnutí, že nikdy nebudete chtít štěňata, je vhodné nechat fenu vykastrovat mezi první a druhou říjí
Fenky, které nikdy neměly štěňata a nejsou vykastrované, jsou v pozdějším věku ve větším riziku vzniku hnisavého zánětu dělohy.
Fena vykastrovaná mezi první a druhou říjí má mnohem menší pravděpodobnost, že onemocní zhoubným nádorem mléčném žlázy, což je nejčastější typ rakoviny u psů.
Pokud je fena po kastraci adekvátně krmena, nemůže ztloustnout a většinou ani nedochází k žádným změnám povahových vlastností.

 

Zpět