Péče o zuby psa

26.10.2012 20:23

Dnešní pes žije mnohem déle než psi v minulosti. Preventivní medicína je lepší (vakcinace, odčervení…), ale také diagnostika a léčba mnohých nemocí je na vyšší úrovni než dříve. Mnohem častěji se setkáváme se zvířaty, jejichž největším problémem jsou dentální nemoci. Abychom předešli nemocem dutiny ústní a to především zubů, je nezbytné pravidelně pečovat o chrup našich miláčků.

Nemoci zubů u psů

Zubní plak: psi mají zubní kaz jen výjimečně, mnohem častěji mají problém se vznikem zubního kamene a následně periodontálním onemocněním. Zbytky krmiva a bakterie se usazují kolem dásní a vytvářejí tzv. zubní plak. Běžnou péčí doma můžete psovi zubní plak odstraňovat a zabránit dalším problémům.

Zubní kámen: pokud není zubní plak odstraněn, minerály obsažené ve slinách způsobí do 3-5 dnů mineralizaci zubního plaku a vzniká zubní kámen. Zubní kámen dráždí dásně a způsobuje jejich zánět, tzv. gingivitidu. Zánět dásní se projevuje zarudnutím dásní okolo zubů. Psům se zubním kamen navíc nepříjemně páchne z tlamy. V tomto stádiu je nezbytné zubní kámen odstranit, aby nedocházelo k dalšímu rozvoji onemocnění.

Periodontální onemocnění: pokud není zubní kámen odstraněn, vytváří se čím dál víc a nakonec se dostane až pod dásně a oddělí dáseň od povrchu zubu a zde se ještě více začnou držet a množit bakterie. V tomto stádiu je poškození nevratné a nazýváme ho periodontální onemocnění. Toto onemocnění může být velmi bolestivé a může způsobit ztrátu zubu, zubní absces a dokonce infekci a narušení kostní tkáně tvořící zubní lůžko. Bakterie ze zubního kamene se můžou později dostat do krevního oběhu a poté způsobit infekci srdečních chlopní (endokarditidu), jater nebo ledvin. Veterinární lékař může rozvoj periodontálního onemocnění zpomalit nebo úplně zastavit, za pomocí speciálního vybavení a léků.

Co zahrnuje péče o zuby Vašeho psa?

  • Pravidelná kontrola zubů Vaším veterinářem (např. během každoročního očkování)
  • Domácí péče- především čistění zubů
  • Odstraňování zubního kamene veterinářem

Domácí péče:

  • Běžná kontrola zubů- takovouto kontrolu byste měli běžně provádět u Vašeho psa. Všímejte si především chybějících nebo zlomených zubů, změny zbarvení, boulí na dásních nebo kdekoliv dutině ústní. Jakékoliv změny hlaste svému veterináři.
  • Čištění zubů- každodenní čištění zubů je nejdůležitější ale také nejlepší a nejlevnější prevencí vzniku nemocí zubů. K čištění používejte měkký kartáček a enzymatickou zubní pastu speciálně pro psy- enzymy obsažené v pastě napomáhají rozpuštění zubního plaku.
  • Mechanické odstraňování plaku: studie prokazují, že tvrdé granule jsou lepší než měkké krmivo při odstraňování plaku ze zubů.  Existuje několik krmiv doporučovaných veterinárními zubaři, které při pravidelném krmení snižují tvorbu zubního plaku a následně i omezují tvorbu zubního kamene (o která konkrétní krmiva se jedná, se zeptejte svého veterinárního lékaře). Krmný režim je možné obohatit o speciální krmné doplňky, které snižují tvorbu zubního plaku (doplňkové krmné přípravky, žvýkací plátky, tyčinky, hračky apod.).

Odstranění zubního kamene veterinářem:

V prevenci vzniku dentálních nemocí je třeba se zaměřit na domácí péči o zuby Vašeho pejska. Abyste mohli zajistit dobrou domácí péči o zuby, je třeba začít se zdravými a čistými zuby. Čištěním zubů odstraníte zubní plak, nikoliv však zubní kámen. Pokud Váš pejsek má již vytvořen zubní kámen, je nezbytné vzít ho k veterináři a nechat zubní kámen odstranit. Tato profesionální veterinární péče zahrnuje:

  • Celkovou anestezii psa
  • RTG vyšetření dutiny ústní (k posouzení zdraví zubů a okolní kostní tkáně)
  • Výplach dutiny ústní dezinfekční vodou, aby došlo k zabití bakterií.
  • Vyčištění zubů ultrazvukem. Všechen zubní kámen bude odstraněn i z prostoru pod dásní. Což je velice důležité a je to možné udělat pouze na uspaném zvířeti.
  • Nakonec bude zubní sklovina vyleštěna speciální pastou a dutina ústní opět vypláchnuta dezinfekčním roztokem.

Zubní kámen u kočkyPeriodontální onemocnění

Zubní kámen- pes

Pokud máte pocit, že zuby Vašeho pejska nejsou úplně v pořádku, zavolejte mi! Přijedu přímo k Vám, zuby pejskovi vyšetřím a společně najdeme řešení problému.

Zpět